La Bella Figura

Nedir bu ”La Bella Figura” diye sual edecek olursanız : ”La Bella Figura”, İtalya’nın güneyinden türeyen ; benim ise, iki yaşlı ve açgözlü adam (Two Greedy Italian) sayesinde duyduğum bir tanım..Bu adamlarla (Gennaro Contaldo ve Antonio Carluccio) eski yıllarda pazar akşamları, pek de seyretme alışkanlığımın olmadığı Bloomberg kanalında karşılaşmıştım. İkisinin de doğum yeri İtalya ve ikisi de ahçı..Daha yaşlıca olanı, ışıklarda uyusun, Antonio Carluccio, bir dönem İstanbul’da Kanyon’da da açılan Carluccio’s adlı zincirin kurucusu mesela..

two-greedy-italians

Bu arkadaşlar altlarındaki garip bir arabayla İtalya’nın altını üstüne getirirlerken, bir taraftan da birlikte yemekler yapıyorlar. Bu yemekler bazen dağın başındaki bir köy evinin taş fırınında, bazen de kırlarda çalı çırpı ateşiyle yapılıyor. Hepsi de ‘’yoksul’’ yemekleri..Kazara lüks bir restorana girip yemek yemek zorunda kalmışlarsa memnuniyetsizlikleri yüzlerinden okunuyor. Gösterişle, sosyeteyle hiç işleri yok.İtalya’nın yeme-içme gelenekleriyle yaşayan, toprağıyla ve üretimiyle gurur duyan çiftçiler ise baş tacı ediliyor onların programlarında..Sıradan insanların hayatlarına dokunuyorlar..Beslenme alışkanlıkları bozulmakta olan çocukların durumunu dert ediniyorlar, mahkumların yemek yaptıkları yerleri ziyaret ediyorlar, iç savaşı yaşamış partizan kadınların hikayelerini dinliyorlar, zeytin hasadı yapan ailelerin katıklarına ortak oluyorlar. Yol üzerindeki ağaçlardan erik, üzüm,kestane çalmak; kız tavlamak için yapılacak yemeğin mönüsünü tartışırken kavga etmek gibi yaramazlıkları da cabası. Yemek pişirmek onlara göre dünyanın en zevkli..ikinci işi..!

İşte yine böyle bir yolculuk sırasında ‘‘la bella figura’’ diye bir şeyden söz ettiler.’’Güzel tarz’’ diyelim..’’Her ne yapıyorsan iyi yap’’ diye özetlenebilecek, hayatın her tarafına da çekilebilecek bir felsefe. İşinde en iyiyi ara..Sade ol..Moda diye herşeyin peşine kapılmak zorunda değilsin..Sürüye uyma, özgün ol..Kendi modanı yarat..En basit malzemeyi kullanarak en güzel yemeği yapabilirsin.Ama hayat (mesleğin dahi olsa) sadece yemek yapmaktan ibaret değildir.Kendini sürekli geliştir..Çevrendekilerle iyi ilişkiler kur…Kendine saygılı ol, kişisel bakımına, temizliğine özen göster..Ailene, arkadaşlarına, geleneklerine bağlı ol..Çevreyi koru, barıştan yana saf tut..vs vs..

Fransız şef Pierre Gagnaire bu konudaki başka bir örnek mesela..Dünyada haute cuisine’in en kıdemli şeflerinden biri olarak nitelendiriliyor.Pek çoğuna göre Paris’te kendi adını taşıyan restoranı, İspanya’daki El Bulli ve İngiltere’deki The Fat Duck ile birlikte dünyanın en iyi üç restoranı arasında..Burada menü haftadan haftaya yada aydan aya değil, anlık olarak ortaya çıkabiliyor. Çünkü Gagnaire her yemeğe yaklaşımını, aynı bir heykeltraşın mermer bir bloğa yada bir ressamın tablosuna yaklaşımına benzetiyor.Bella Figura değil de nedir bu? Yönetmen Paul Lacoste’un 2008 yılında kendisi ile ilgili yaptığı filmden kısa bir pasaj izlemek isteyenler buyursunlar..Sadece 2 dakika sürüyor, izlemeye değer..

Bir food & travel dizisinden bu kadar sonuç çıkar mı diye soranlara , bizim Beyaz Gölge’de koç Reeves ve Hababam Sınıfında Mahmut hocalarla ile büyüyen, romantik bir kuşaktan olduğumuzu hatırlatmaktan ibarettir cevabım..Bu da yeterli olmazsa sözü Martin Luter King’e bırakır, kaçarım.. ’’Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’in beste yaptığı veya Shakespare’in şiir yazdığı gibi süpürün.O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup -burada dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş-desinler..

Sanver Süzek hakkında

1961 yılında İzmir’de doğdu. E.Ü. İşletme Fakültesi- İşletme Finansı ana bilim dalından 1981 yılında mezun oldu.Aynı bölümde Araştırma görevlisi olarak 1987 yılına kadar çalıştı.Yüksek lisansını ‘Sermaye Artırımına Giden Firmaların Finansal Analizi’ tezi ile tamamladı. 1988-1999 tarihleri arasında Bodrum’da turizm seyahat acentacılığı ve otel yatırım ve işletmeciliği alanlarında yöneticilik yaptı.1996 yılında Bodrum Bardakçı koyundaki Mavi Otelin, 1999 yılında Bodrum Türkbükü’nde Mavi Suite otelin açılışını ve 2010 yılına kadar da işletmeciliğini yaptı. 2002-2003 döneminde İzmir’de Blue Miles adlı restorantın açılışını ve işletmeciliğini yaptı. 2003-2007 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİMER)’in Danışma Kurulu Üyeliği yaptı,aynı dönemde BİMER’e bağlı AH-LA (American Hotel – Lodging Association) programında Otel – Restaurant Yönetimi ve Turizm Semineri, yine BİMER’e bağlı BEMİY (İşletme Yönetimi)Programı kapsamında İşletme Finansı ve Fizibilite Etüdleri ve turizm dersleri verdi. 2006 yılından bu yana Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’- nin çatı katındaki a7 Şehir Kulübü ve Tepekule Özel Günler salonlarının işletmeciliğini yürütüyor. 2012 yılında Ayvalık’ta faaliyet gösteren Miranda Gıda Ltd. Şti.ne ortak oldu. 2015 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Litany restoranın kurucu ortağı olarak açılışını yaptı. 2016 Ağustos ayında yayın hayatına başlayan 'Magazine' adlı yeme-içme ve seyahat dergisinin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyor..
Bu yazı Genel, Gezi-Seyahat kategorisine gönderilmiş ve ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir