AYVALIK-MİRANDA GURME TURU

ayvalik3-e1407419996973

Balıkesir ili’nin bir ilçesi olan, Ege Denizi‘nin kıyısında yer alan, imbat ve meltem rüzgarlarının keyifle dolaştığı, tarihi Rum evlerinin yüzlerce yıllık geçmişini bugüne taşıdığı bir yer Ayvalık.

Tarihi mekanlarının ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, lezzet durakları ile de gezginlere birbirinden keyifli rotalar sunan, bir gidenin bir daha unutamadığı, huzur dolu bir köşe…

Ayvalık’a ulaşmanızla başlayacak olan Ayvalık-Miranda Gurme Turu ile müzelerini, camilerini, kiliselerini, taş evlerini, lezzet duraklarını ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını gezmeye ne dersiniz?

ayvalik-iskele-sefer-yilmaz

 

Ayvalık’ın olmazsa olmazlarından biri denize nazır kahvaltı yapmaktır. Güne başkarken iskeleye yakın bir kahvede oturup çayınızı yudumlarken, denizin dinginliğini seyretmek, balıklara ekmek atmak size huzur verecek.

Tadın/Alın/Dükkan

Bol oksijeni, Kaz dağlarının esintisi ve volkanik topraklarının verimi nedeniyle aromatik bir özelliğe ve nefasete sahip olan bu yörelerin zeytini ve zeytinyağı  gerçekten benzersiz.

Kısa bir tadım eğitimi ile zeytin, zeytinyağı hakkında bilgi sahibi olmak, ürünleri tatmak için Miranda Zeytin Ürünleri satış mağazasına uğruyoruz. Birbirinden lezzetli organik ürünler, kahvaltılıklar ve zeytin ürünlerinin yanı sıra, sabun ve zeytin ağacından üretilmiş aksesuarları da beğeneceksiniz.

fotograf-e1407419579868 IMG_2375

 

 

 

 

 

 

 

Yürüyerek Ayvalık

Ayazma kilisesi: İçindeki su, kutsal su olarak kabul edilmektedir; o nedenle buraya Ayazma denilir. Kilisede tadilat yapıldıktan sonra müze olarak değerlendirilmesine karar verilmiştir.

DSCN2702-300x225Perşembe Pazarı: Ayvalık’ta her Perşembe, yakın köylerden gelen doğal meyve ve sebzeler, uygun fiyata çeşit çeşit ihraç fazlası tekstil ürünleri satışı yapılmaktadır. Çok renkli cıvıl cıvıl bir panayır yeri gibidir. Sadece alışverişe değil, pazarı dolaşmaya gelenlerde çoğunluktadır. Perşembe pazarı Midilli’nin de alışveriş yeri olmuştur. Eğer tur gününüz Perşembe gününe denk geliyorsa, bir de Girit Leblebisi satan birine rastladıysanız şanlısınız.

Camlı Kahve: Hayrettinpaşa mahallesinin en eski kahvelerindendir. Kışın kahvenin ortasındaki soba görülmeye değer. Yeşil gölgeli, camlı kahvenin önünde bir kahve içerken, eski ve kırmızı renkli kahvelere bakmak büyük bir keyif verecektir.

Çınarlı Cami: Şimdiki adı Çınarlı Camiidir. Bütün kilise sarımsak taşından yapılmıştır. Rivayete göre adı verilen din şehidinin naaşı ve değerli ikonlar, Despot tarafından gizli bölmeye yerleştirilmiştir.

Ayvalık Evleri: Ayvalık’ın tarihi dokusunu ve ruhunu en yakından hissedebileceğiniz yerler Ayvalık sokaklarıdır. Dar ve arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken gezimize tarihi Ayvalık evleri eşlik edecek. Çoğu Rumlar’dan kalan ve orjinal hali bozulmamış olan taş evler, kat silmeleri, ahşap işleri, taş oymaları, kapı tokmakları ile görülmeye değer.

Taksiyarhis Kilisesi: Restorasyonu 2013 tarihinde bitmiş ve ziyarete açılmıştır. İçinde yüzyıllık dini tasvirler (ikonlar) vardır. Bazıları balık derilerine işlenmiş görülmeye değer tablolardır. İkonaların bir kısmı Bursa Arkeoloji müzesinde korumaya alınmıştır. Cunda adasında da aynı isimde bir kilise bulunmaktadır.

Terden İz Hediyelik Dükkan: Hediyelik, pratik, pamuklu, el işi geleneksel giysi ve aksesuarlar alışverişi…

Evenus Yöresel El Sanatları: Amacı, Anadolu el sanatlarının üretim, tanıtım ve pazarlama aşamalarının canlandırılması, yaşatılması ve yaygınlaştırılması olmuştur. Anadolu eserlerinden esinlenilmiş veya geleneksel tekniklerle üretilmiş seramik, terracatto, mine, gümüş, varak, camaltı ve cam işleri gibi çok sayıda hediyelik işlerde bulunmaktadır.

Zeytin Müzesi: Yapımı devam eden 40.000 m2 alanda Belediye tarafından oluşturulmaya başlanan dev projenin bir kısmı.

Hayretpaşa Camii: Rum döneminde Helen okulu diye adlandırılan ve din eğitimi veren iki okul arasında yerleştirilmiştir. Bazalikal planlı ve batıda narteks girişi olan yapı, gerek plan gerek mimari özellikleri açısından sade bir yapıdır. Mahalleye adını da veren yapı şimdilerde camii olarak kullanılmaktadır.

Aya Tiriyada Kilisesi: Geçmiş yıllarda tütün deposu olarak kullanılmıştır. 2013 yılında tadilatına başlanmıştır.

YEME-İÇME

IMG_1851-300x200İmren Pastanesi: Ayvalık’a gelenler mutlaka buraya uğramalı, lor ile yapılmış tatlılar çok güzel, lorlu baklava, höşmerim, sakızlı kurabiye… Paket yaptırmayı da ihmal etmeyin.

 

 

Tik Mustafa’nın Yeri: 12:00- 2:00 saatleri arasında servise açıktır. Tenekeciler sokağında geleneksel zeytinyağlı Ayvalık yemekleri, Balık ve Izgara çeşitleri bulunmaktadır. Klasik bir Ayvalık meyhanesidir.

Ayvalık Şehir kulübü: Ayvalık ‘ın en güzel yerinde yıllardır zeytinyağlı mezeleri ve taze deniz ürünleri ile, benzersiz bir lezzet durağıdır Şehir Kulübü.

Cunda Taş Kahve: “Cunda değil Yunda” böyle der eskiler… Cunda adasında fahrisin tepesine tırmanınca karşınızda eşsiz bir manzara. .. Biraz ileride Taş Kahve karşılayacak sizi, oturup belki bir yorgunluk kahvesi içmek istersiniz diye… Sonra bir akşam yemeği gün batımını karşılarken.. YASUTaş-kahve-içi-x

 

Konaklama

3-300x224Tarlakuşu Gurmeko: Tarihi bir Rum evi olan Tarlakuşu Gurmeko, 2 katlı ve keyifli bir bahçeye sahip. 1 adet 3 kişilik, 1 adet 2 kişilik olmak üzere, müşterilerine toplam 2 oda ile hizmet vermektedir. Ege’nin havasını doya doya içinize çekerken, Huzur ve dinginliğin tadına varacaksınız. Dilerseniz burada düzenlenen yemek atölyelerine de katılabilirsiniz.

Bu benzersiz deneyime ayıracak 1 gece ve 2 gününüz varsa, biz tüm bu organizasyonu sizin için yapabiliriz. Tarih, fiyat ve benzeri bilgiler için lütfen info@miranda.com.tr den bize ulaşabilirsiniz.

(www.miranda.com.tr sitesinden)

Sanver Süzek hakkında

1961 yılında İzmir’de doğdu. E.Ü. İşletme Fakültesi- İşletme Finansı ana bilim dalından 1981 yılında mezun oldu.Aynı bölümde Araştırma görevlisi olarak 1987 yılına kadar çalıştı.Yüksek lisansını ‘Sermaye Artırımına Giden Firmaların Finansal Analizi’ tezi ile tamamladı. 1988-1999 tarihleri arasında Bodrum’da turizm seyahat acentacılığı ve otel yatırım ve işletmeciliği alanlarında yöneticilik yaptı.1996 yılında Bodrum Bardakçı koyundaki Mavi Otelin, 1999 yılında Bodrum Türkbükü’nde Mavi Suite otelin açılışını ve 2010 yılına kadar da işletmeciliğini yaptı. 2002-2003 döneminde İzmir’de Blue Miles adlı restorantın açılışını ve işletmeciliğini yaptı. 2003-2007 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİMER)’in Danışma Kurulu Üyeliği yaptı,aynı dönemde BİMER’e bağlı AH-LA (American Hotel – Lodging Association) programında Otel – Restaurant Yönetimi ve Turizm Semineri, yine BİMER’e bağlı BEMİY (İşletme Yönetimi)Programı kapsamında İşletme Finansı ve Fizibilite Etüdleri ve turizm dersleri verdi. 2006 yılından bu yana Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’- nin çatı katındaki a7 Şehir Kulübü ve Tepekule Özel Günler salonlarının işletmeciliğini yürütüyor. 2012 yılında Ayvalık’ta faaliyet gösteren Miranda Gıda Ltd. Şti.ne ortak oldu. 2015 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Litany restoranın kurucu ortağı olarak açılışını yaptı. 2016 Ağustos ayında yayın hayatına başlayan 'Magazine' adlı yeme-içme ve seyahat dergisinin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyor..
Bu yazı Çarşı-Pazar, Genel, Gezi-Seyahat, Yeme-içme kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir